Den billige låsen kan bli dyr for deg
Blogg

Den billige låsen kan bli dyr for deg

Det er lett å undervurdere monteringen når du kjøper Yale Doorman. Lærling Leo Gjelsvik og de faglærte hos Access Låsspesialisten sørger for garantert godt resultat.

Det er lett å falle for fristelsen til å kjøpe en billig lås på et byggvarehus. Men hvor mye dårligere er egentlig kvaliteten sammenlignet med de dyrere låsene hos låsmesteren?

La oss avlive den myten med én gang: Det er ikke sikkert det er et vesentlig dårligere produkt. De billige låsene kan likevel by på langt mer plunder og heft — og kostnader — enn du trodde.

— Det er ikke nødvendigvis noe galt med produktet. Men når du kommer til oss skal du være trygg på at vi kan det vi driver med, sier Joakim Sandberg Røvik, daglig leder i Access Låsspesialisten.

— Dessuten: Hos oss sørger vi for at du kjøper det du trenger, og ikke mer. Istedenfor å kjøpe hele settet kan du for eksempel beholde sylinder eller dørhåndtak om det fungerer greit, sier Røvik.

Montere Doorman selv

Røvik forteller at de mange ganger har montert Yale Doorman hos folk som har kjøpt den billig på byggvarehus, men som så gir opp å montere den selv.

— Vi forstår at du har lyst til å spare penger. Det er jo den samme låsen som vi selger, men det er ikke alltid vi kan ikke matche tilbudene de store aktørene opererer med, sier Røvik.

Mange undervurderer likevel monteringsjobben. Doorman fungerer for eksempel godt med de fleste dører som er nyere enn fra 2005. Men har du en dør fra 1990-tallet, er det store sjanser for at du må bytte sluttstykke for å få den til å passe.

— Og noen ganger passer ikke engang låskassen inn i døra. Da må du fram med stemjernet, sier Røvik.

— Noen klarer å trikse det til på et vis, men det betyr jo ikke at alt blir riktig, sier han. Mange opplever at låsen blir kronglete og vanskelig å åpne. Andre får feilmeldinger de ikke hadde regnet med, og sliter med å få det estetisk pent. Vi har også sett eksempler på at låsen forblir åpen selv om du har låst, og det er jo ikke spesielt gunstig, ser Røvik.

Reklamasjon om noe skulle gå galt

Og hva gjør du om døra går i vranglås etter et år? Du risikerer å måtte ødelegge låskassen for å få den opp. Den reklamasjonen blir ikke enkel.

— Bruker du en av våre montører er det vi som står ansvarlig for det vi har montert. Da er det vi som eventuelt må bytte Doorman og ta reklamasjonsjobben mot Yale. Vi følger norsk kjøpslov når det kommer til garanti og reklamasjoner.

— Hva gjør du om døra di er annerledes enn på bruksansvisningen? Improviserer du, eller har du erfaring til å løse det på en trygg måte? Spør Røvik.

Kom til spesialisten for råd

Røvik anbefaler at du tar med deg utstyret og kommer til Access Låsspesialisten før du gjør noe skjebnesvangert. Et råd fra låsesmeden kan spare deg for penger.

Det er nemlig mye som kan gå galt når du monterer lås selv.

— Hvis du har kjøpt feil låskasse og likevel klarer å presse den inn i døra di, vil du oppleve at det går fortere i stykker enn det gjør om du er riktig løst første gang.

— Hvis du har en gammel type lås fra før og kjøper en ny lås, blir det forskjellig avstand mellom hullene. Det kan trengs mye ekstrautstyr. Hos oss har vi utvalget og kunnskapen som gjør at du kan kjøpe en lås som passer inn i hullet du har.

Og hvis du må lage et nytt hull må du vite hvor du skal borre. Velger du riktig, slipper du å komme tilbake flere ganger. Når vi kommer til deg har vi tilgang til deler i bilen, så blir vi ferdige.

Stopper billiglåsen tyvene?

Hva med sikkerhetsaspektet? Er låsene hos låsesmeden tryggere enn de du kjøper på billigvarehusene?

— En lås som er helt umulig å dirke er ikke laget! Samtidig er det de færreste innbruddstyver som  dirker låser. I stedet bruker de helt andre midler til å komme seg inn.

– Jobben til låsen er derfor å gjøre det vanskelig for innbruddstyvene å komme seg gjennom døra. Alle FG-godkjente låser gjør den jobben tilstrekkelig, sier Joakim Sandberg Røvik.