Slik finner du riktig låsesmed
Blogg

Slik finner du riktig låsesmed

Du er i trygge hender hos Access Låsspesialisten, forsikrer daglig leder Joakim Sandberg Røvik og låsesmedmester Arild Andresen.

Visste du at hvem som helst kan kalle seg låsesmed? Du vil kanskje ikke betro inngangsdøren din til hvem som helst? I så fall bør du lese videre.

Her kommer nemlig noen tips til hvordan du skal velge. Om du googler etter billig låsesmed og får en utrolig lav pris kan det fort bli dyrt, for med litt uflaks kan ekstrakostnaden bli større enn pengene du sparte.

— Vi er en håndverksbedrift: Vi kan det vi driver med og har spesialisert oss på service og kort leveringstid, sier Joakim Sandberg Røvik, daglig leder i Access Låsspesialisten.

Mesterbedrift

Du har sikkert sett mestermerket på døra hos mange håndverksbedrifter. Det betyr at en person i bedriften har mesterbrev, og er garantist for faglig kvalitet i bedriften. Access Låsspesialisten er en mesterbedrift.

— For en låsesmed betyr det ikke minst å ha kunnskap om det som finnes av løsninger og hva som passer til det du har fra før. Og om hva som må gjøres for å få en trøblete lås til å fungere. Dessuten er en mesterbedrift oppdatert på lover og regler i sin bransje, som byggtekniske forskrifter (TEK10), TEK17) og FG, sier Røvik.

De siste årene har låsesmeden også måttet forstå elektronikk etterhvert som det har blitt flere biometriske låser, adgangskontroll, porttelefoner og sikkerhetssystemer som må snakke sammen.

— Vi utdanner også nye mestere og lærlinger. I vår bedrift har vi en høy andel ansatte med svennebrev, sier Røvik.

Service

Velg en låsesmed som responderer raskt, og som gjør jobben raskt. Det er ingen som vil ha hoveddøra ulåst mens man venter på låsesmeden.

Vi har spesialisert oss på service. Vi har kort leveringstid, vi har vakt hele døgnet 365 dager i året og rykker ut med én gang.

Om det gjøres en ordentlig jobb første gangen slipper du å måtte vente på at låsesmeden kommer tilbake for å sluttføre jobben.

— Vi har deler og utstyr til de aller fleste vanlige låser i bilen, sier Røvik.

Han kan imidlertid ikke love at absolutt alt kan løses på timen.

— Det hender at kunden må vente. Det er så mange forskjellige deler på markedet, forskjellige sluttstykker for eksempel.

— I dag er det meste underlagt SIS-standarden, Svensk Industristandard. Men om du har et gammelt system fra 1960-tallet, eller om du har kjøpt billige dører fra Øst-Europa med DIN-låskasser, er det ikke sikkert det bare er standarddeler.

FG-godkjenning

Access Låsspesialisten er også medlem i Foreningen Norske Låsesmeder, velger du en medlemsbedrift har du også en ekstra sikkerhet ved at arbeidet kan klages inn til et klageorgan i foreningen.

Som medlem i Norske Låsesmeder er bedriften også FG-godkjent. FG-godkjenning av bedrifter er en forholdsvis ny godkjenningsordning som innebærer at bedriften er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd.

Ordningen kom i stand etter at useriøse aktører begynte å dukke opp i markedet, særlig i Oslo-området. Én ting er at du kanskje ikke vil overlate sikkerheten i boligen din til hvem som helst. En annen ting er kvaliteten på arbeidet.

— Vi har rettet opp etter de useriøse et par ganger, sier Joakim Sandberg Røvik.

— Vi har også sett mange eksempler på folk som har brukt lang tid på forholdsvis enkle jobber. Som har gjort en dårlig jobb, kanskje til og med så dårlig at kunden har fått en stygg dør.

Da kan den billige jobben fort bli dyrere enn om ting hadde vært gjort fagmessig fra starten av.

— Det er også de som bare tar kontant betaling. Da kan du jo tenke deg hvor mye skatt og avgifter de betaler. Og når du er misfornøyd med jobben de har gjort, blokkerer de de nummeret ditt eller bare forsvinner.

— Vi har vært her i over 20 år, og er her i morgen også, sier Røvik.

— Som seriøs aktør er man dessuten opptatt av å løse ting med kundene. Ikke stikke av eller sette seg på bakbeina.

Siden kravene til opptak i Foreningen Norske Låsesmeder såpass strenge, er alle medlemsbedriftene FG-godkjente. Se etter Nøkkelmerket om du vil være trygg på å velge en hederlig aktør.